رمز و راز خرید آجیل شب عید و شب چله

حتما شما هم شب عید از این قنادی به آن خشکبار فروشی و از این آجیل فروشی به آن یکی آجیل فروشی رفته‌اید. طول و عرض بازار را زیر پا گذاشته‌اید. گاهی از خیابان هم که رد شده‌اید چشمتان به چندین بساط چی افتاده که گوشه‌ای از خیابان بساط کرده‌اند و ادعای فروش نصف قیمت آجیل را دارند. قیمت‌ها عجیب بالاست و کیفیت‌ها از زمین تا آسمان فرق می‌کند. بازار تجریش را که نگاه می‌کنی پسته‌های خوش رنگ و لعابش برق از چشمان رهگذران می‌پراند.

در شب عید از سوپر مارکت سر کوچه گرفته تا فلان فروشگاه زنجیره‌ای بزرگ چند شعبه‌ای و اصلا چرا راه دور برویم، حتی همین اصغر آقا میوه فروش محل هم یک گوشه از مغازه‌اش را به آجیل اختصاص داده است. شور و شیرین، خام و بو داده، هندی و ژاپنی، براق و خوش رنگ، فله‌ای و بسته‌بندی شده، همه و همه دست به دست هم داده‌اند که شما نتوانید از بین این همه آجیل متنوع آن آجیل دهن پرکن و باکیفیت را انتخاب کنید و به خانه ببرید تا در ایام عید از حرف و حدیث‌های دختر عمه منیژه و زن عمو اشرف در امان بمانید؛  اما نگران نباشید. ما با متخصصان و کارشناسان زیادی صحبت کردیم تا بتوانیم طلایی‌ترین نکات خرید آجیل را جمع‌آوری کنیم و آن را در اختیار شما بگذاریم.

 

از کجا آجیل بخریم؟

متاسفانه ما هنگام خرید آجیل و خرید خشکبار دچار عادات بدی هستیم. مثلا اصرار داریم آجیل را به صورت فله‌ای خرید کنیم. اما در واقع بهتر است آجیل را از فروشگاه‌ها و سایت‌های معتبر بخریم. حالا کدام فروشگاه‌ها یا کدام سایت‌ها؟ مسلما آجیل فروشی‌هایی که به طور تخصصی فقط به فروش آجیل و خشکبار مشغول هستند و کل سال هم همین کار را انجام می دهند. دقیقا منظورمان این است که از اصغر آقا میوه فروش محل آجیل نخرید. چرا؟ چون اگر آجیل خوبی به شما نداده باشد قابل پیگیری و شکایت نیست.

 

آجیل بسته‌بندی یا آجیل فله‌ای؟

آجیل بسته‌بندی با اینکه قابل تست‌ کردن نیست و مشخص نیست چه مزه‌ای دارد ولی نقاط قوت زیادی نسبت به آجیل فله‌ای دارد.

پروانه ساخت دارد. یعنی قابل پیگیری است و از اینکه این محصول را با کیفیت می‌خرید خیالتان تخت است.

تاریخ انقضا دارد. تاریخ انقضا برای آجیل خیلی مهم است. به این دلیل که آجیل به دلیل خاصیت چربی که دارد خیلی زود دوره مصرفش به اتمام می‌رسد. آجیلی که انقضای آن گذشته باشد به گفته برخی از کارشناسان تغذیه می‌تواند سرطان‌زا باشد.

پس بهتر است آجیل را به صورت بسته‌بندی خریداری کنید.

 

مهم‌ترین نکات هنگام خرید آجیل:

حتما به اندازه بخرید: آجیل جزء تنقلاتی است که خیلی زود منقضی می‌شود. پس توصیه می‌شود کم بخرید ولی تازه بخرید.

قبل از خرید تست کنید: اگر همچنان با وجود اینکه اشاره کردیم که آجیل بسته‌بندی بهتر از آجیل فله‌ای است، اصرار دارید آجیل فله‌ای بخرید ایرادی ندارد. فقط از فروشگاه معتبر بخرید و از فروشنده بخواهید که اجازه تست بدهد. موقع تست اگر متوجه شدید آجیل مزه ترش دارد به هیچ عنوان آن‌را نخرید.

 

راه‌های تشخیص آجیل خوب و باکیفیت از آجیل بی‌کیفیت:

ببینید، بخورید و لمس کنید. برای خرید آجیل و به خصوص خرید آجیل مخلوط به این موارد توجه کنید. آجیل‌ها را با دقت نگاه کنید. آجیل‌ها نباید سوراخ شده باشند یا کپک زده باشند. وجود لکه‌های قهوه‌ای یا سیاه نشانه ناسالم بودن آنهاست.

آجیل‌ها را با دستمال مرطوب لمس کنید. متاسفانه گاها دیده شده برای اینکه آجیل جلوه بهتری پیدا کند از رنگ‌های غیرمجاز خوراکی استفاده شده است. این رنگها به خصوص برای پسته و تخمه آفتابگردان به کار می‌رود.

مشت نمونه خروار نیست. حواستان باشد اگر قرار است برای تست کیفیت آجیل‌ها آن‌ها را مزه کنید به یک عدد کفایت نکنید. در بهترین آجیل‌ها هم مقداری آجیل بی‌کیفیت همیشه یافت می‌شود. آجیل‌هایی با طعم تند، خیلی شور و یا ترش گزینه‌های مناسبی نیستند. بو دادن آجیل‌های کهنه و اضافه کردن آبلیمو و سایر ادویه‌ها باعث می‌شود شما در تشخیص تازه یا کهنه بودن آجیل‌ها دچار اشتباه شوید. هر گونه بوی ترشیدگی، رطوبت و نم علامت هشداری برای شناخت آجیل‌های کهنه است.

یادتان باشد، از خرید آجیل از دست فروشان و دوره گردان خودداری کنید. حداکثر زمان استفاده از آجیل 20 روز است. پس مثلا برای عید نوروز، با احتساب 13 روز نوروز بهتر است نهایتا یک هفته قبل از عید آجیل شب عیدتان را بخرید.

 

نکات مهم برای نگهداری آجیل:

آجیل و خشکبار معمولا در ماه مرداد و شهریور به عمل می‌آیند. آن را خام نگه‌ می‌دارند و اگر هوا گرم باشد برای نگهداری آن حتما به سردخانه نیاز است. خشکبار خام را به تدریج بین عرضه‌کنندگان پخش می‌کنند و آنها نیز آن را با توجه به میزان فروش و استقبال مشتری کم‌کم بو‌ می‌دهند و به فروش می‌رسانند. اگرچه آجیل خام را می‌شود تا یکی دو سال در شرایط سردخانه‌ای نگه‌داری کرد، اما آجیل بو داده را بهتر است ظرف چند هفته مصرف کنید. گرما و رطوبت احتمال رشد قارچ را افزایش می‌دهد و می‌تواند باعث فاسد شدن آجیل شود. به همین دلیل است که شرایط نگه‌داری آجیل‌ها اهمیت زیادی پیدا می‌کند.

اگر آجیل شب عید در فریزر نگهداری شود، به مدت یک سال ماندگاری دارد. مدت ماندگاری آجیل در یخچال نیز ۶ ماه است اما اگر در دمای اتاق قرار گیرد این زمان به ۳ ماه کاهش پیدا می‌کند.

لازم است آجیل‌ها را در ظرف‌هایی گذاشت که غیرقابل نفوذ است زیرا مغزها به راحتی بوی مواد اطراف را به خود جذب می‌کند. علاوه بر آن نور اضافه می‌تواند به مغزها آسیب برساند. مغزها را باید در مکان تاریک، خنک و خشک نگه‌داری کرد.

آجیل‌ها چربی دارند. حرارت و نور باعث آسیب‌زدن به چربی آجیل‌ها شده و در نتیجه باعث تغییر عطر و طعم آن‌ها می‌شود. بنابراین برای این خوراکی‌ها جای مناسبی انتخاب کنید تا حرارت و نور آفتاب و البته اکسیژن هوا باعث تغییر عطر و طعم آنها نشود. گرمای زیاد باعث فاسد شدن سریع‌تر آن‌ها می‌شود.

نگهداری آجیل و خشکبار در مکان‌های مرطوب، موجب کپک‌زدگی و قارچ زدگی آن‌ها می‌شود که هم موجب تغییر شکل ظاهری، بو و طعم نامطبوع می‌شود و هم در اثر ترشح بعضی از سموم، عوارض مختلفی در مصرف کننده ایجاد می‌کند.

اگر آجیل‌ نوروزی‌ یا آجیل شب چله‌تان زیاد آمد و ‌خواستید آن را برای استفاده‌‌های بعدی کنار بگذارید، سعی کنید آجیل را با پوست درون ظرف‌های دربسته قرار بدهید. البته در این حالت هم نمی‌توانید آجیل را بیشتر از ۶ ماه داخل یخچال نگه‌داری کنید. اما در همین شکل می‌توانید آن‌ها را برای ۱ سال و در فریزر منزل نگه‌داری کنید. به خاطر داشته باشید که اگر آن‌ها را از پوست‌شان جدا کنید، چیزی بیشتر از دو هفته تازه نمی‌مانند البته به شرطی که آن‌ها را در یک محل خشک و خنک قرار داده باشید.